T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2017.16.01.563
2  Projenin Adı :   Yenidoğanlara Uygulanan İki Farklı Banyo Yönteminin Bilirubin Düzeyine Etkisi
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Sağlık Bilimleri Araştırma Projesi (SBAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç. Dr. sevda ASRSLAN
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   sevdaarslan@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Yüksek Lisans Öğrencisi Ayşe EROĞLU
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   16.05.2017
  16.11.2018
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   6
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   7.000,00
13  Toplam Harcama :   6.448,28
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Düzce Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Tezin uygulama çalışması Yenidoğan Kliniğinde yapıldı.
16  Projenin Amacı:  Araştırma, hiperbilirubinemi tanısıyla fototerapi tedavisi alan yenidoğanlara uygulanan silme banyonun ve duş şeklinde banyonun bilirubin düzeylerine etkisinin belirlenmesi amacıyla klinik, randomize kontrollü, deneysel olarak gerçekleştirilmiştir.
17  Projenin Çıktıları:  Hiperbilirubinemi tanısıyla fototerapi tedavisi alan yenidoğanlara uygulanan silme banyonun ve duş şeklinde banyonun bilirubin düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla klinik, randomize kontrollü, deneysel olarak planlanan ve gerçekleştirilen araştırmada aşağıdaki sonuçlar elde edildi Araştırma kapsamına alınan yenidoğanların gruplarına göre; gestasyon haftası, yaşam günü, doğum ağırlığı ve kliniğe yatış anındaki kilosu yönünden homojen dağılım gösterdiği belirlendi (p>0,05). Araştırmada duş banyo uygulanan ve silme banyo uygulanan deney gruplarındaki yenidoğanların banyo uygulaması öncesi, sonrası ve 10 dakika sonrası fizyolojik bulguları karşılaştırıldığında; iki banyo yönteminde de vücut sıcaklığı değerinin banyo sonrası dönemde anlamlı şekilde düştüğü, banyonun 10. dakikasında tekrar yükseldiği, iki banyo yönteminde de Oksijen satürasyon değerlerinin banyo öncesi döneme göre banyonun 10. dakikasında anlamlı olarak yüksek bulunduğu, solunum değerleri yönünden anlamlı fark olmamakla birlikte, silme banyo grubunda banyo sonrası solunum sayısı artarken, duş banyo grubunda değişmediği, ayrıca banyonun 10. dakikasında banyo öncesinden daha düşük değerlere ulaştığı, silme banyo uygulanan yenidoğanların nabız değerinin banyo sonrası dönemde duş banyo grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu belirlendi. Defekasyon sıklık değerleri arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmasa da 3. günde maksimum değerlere ulaşan defekasyon sıklıklarının duş banyo ve silme banyo gruplarında kontrol grubuna göre daha yüksek sayıda olduğu belirlendi. Araştırma kapsamına alınan yenidoğanların gruplarına göre bilirubin değerleri karşılaştırıldığında, her iki banyo grubunda da fototerapinin 18 ve 30. saatlerinde ölçülen bilirubin düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük olduğu belirlendi (p<0.05).
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda; Klinik rutin hemşirelik uygulaması olarak kullanılan banyonun fototerapi tedavisi alan bebeklerin bilirubin düzeyini daha hızlı düşürmek amacıyla terapötik kullanılması, Banyo sonrası ilk 10 dakikada evoporasyonla ısı kaybını engellemek için bebeklerin iyice kurulanması ve kuru havlu ile başı dâhil sarılmış şekilde bekletilmesi, Silme banyo strese karşı gösterilen fizyolojik belirtilerden solunum sayısı ve kalp atım hızında artışa neden olurken, duş banyo bebeği rahatlatarak solunum sayısında düşme sağlaması nedeniyle banyo uygulamasının duş banyo yöntemiyle gerçekleştirilmesi, Hastane yatışı gerektirmeyen bilirubin düzeyi sınırda seyreden yenidoğanların annelerine banyo uygulaması konusunda eğitim verilmesi, Çalışma sonuçlarının kurum yöneticilerine ve sağlık profesyonellerine bildirilmesi, Yenidoğanlarda uygulanan çeşitli banyo yöntemlerinin bebeğin bilirubin düzeylerine etkisini değerlendirmeye yönelik planlanan, daha fazla örneklem grubu üzerinde yapılacak araştırmaların arttırılması önerilebilir.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Sözel Bildiri: Eroğlu A, Arslan S. Perception, The Effect of Two Different Bath Methods Applied to the Newborns Who Gets Phototherapy on Bilirubin Level .4 th World Congress on Nursing. April 16-18, 2018 Valencia, Spain.

  Tarih: 


  İmza: