T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2016.09.04.404
2  Projenin Adı :   Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Yöntemi İle Kompozit Cephe Panelleri İçin Çevresel Sürdürülebilirlik Modeli Oluşturulması
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Mühendislik Araştırma Projesi (MAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç.Dr. HAKAN ARSLAN
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   hakanarslan@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Uzm. Emrah Yılmaz
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   22.02.2016
  22.04.2018
9  Proje Süresi :   24
10  Ek Süre :   2
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   13.180,00
13  Toplam Harcama :   10.825,63
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Aluform Pekintaş A.Ş.
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Tez çalışması kapsamında oluşturulan çerçevenin sınanması için Aluform Pekintaş A.Ş.'de üretilen bir kompozit panel seçilerek çerçeve doğrulanmıştır. Bu doğrultuda panelin üretimi ve hammaddeleri hakkındaki birincil veriler Aluform Pekintaş A.Ş.'den temin edilmiştir.
16  Projenin Amacı:  İnşaat sektörü dünyanın barınma, istihdam ve ekonomik büyümesi üzerinde etkin bir role sahiptir. Dünya nüfusunun artması ile birlikte kompozit inşaat malzemelerine olan talep enerji, malzeme ve su tüketiminin yanı sıra küresel ısınma, iklim değişikliği ve diğer çevresel etkilerin doğal çevre üzerindeki yükünü artırmaktadır. Bu tez kapsamında kompozit inşaat malzemelerinin sürdürülebilirlik performanslarının artırılması amacıyla çevresel etkilerinin azaltılmasına yönelik bir çevresel sürdürülebilirlik çerçevesi sunulmaktadır. Geliştirilen metodoloji, 50 mm kalınlığındaki poliüretan dolgulu kompozit cephe paneli (PDKCP) üzerinde vaka çalışması olarak incelenmiştir.
17  Projenin Çıktıları:  Çevresel sürdürülebilirliği değerlendirmek için Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (YDD) yöntemi kullanılmıştır. YDD sonuçları çerçevede önerilen iyileştirme yöntemleri sayesinde; seçilen kompozit inşaat malzemesine atık ikame edilmesiyle malzemenin küresel ısınma potansiyeli (GWP) %5, panel üretiminde poliüretandan kaynaklı küresel ısınma potansiyeli %26,84, iyileşme yöntemlerinin ikinci aşaması olan alternatif hammadde kullanımı sayesinde, kompozit panelin küresel ısınma potansiyeli % 10, üçüncü aşama olan atık senaryosu oluşturulması kapsamında, panelin bertarafından dolayı oluşan küresel ısınma potansiyeli %58,62, son aşaması olan alternatif enerji kaynağı kullanımı sayesinde panel üretmek için kullanılan enerjiden dolayı oluşan küresel ısınma potansiyeli % 87,15 oranında azaltıldığını göstermiştir. Vaka çalışması özelinde önerilen iyileştirme yöntemlerinin hepsi birlikte değerlendirildiğinde tüm çevresel etki kategorilerinde en olumlu faydayı sağlayan yöntemin alternatif hammadde kullanımı olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın verileri, kompozit inşaat malzemeleri için; kullanılan hammaddelerin seçiminde dikkatli davranılması, faydalı ömrü tamamlanmayan malzemelerin bertaraf edilmeden önce yeniden kullanılabilmesinin yaygınlaştırılması, sanayi sektörüne yönelik alternatif enerji kaynakları kullanımının artırılması ve kompozit inşaat malzemeleri için yaşam döngüsü veri tabanı oluşturulması gerektiğini göstermektedir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Proje sonucunda oluşturulan çevresel sürdürülebilirlik çerçevesinin kompozit inşaat malzemelerinin tümünde uygulanması ön görülmektedir. Bu uygulama ile mevcut malzemelerin çevresel etkisinde azalma sağlanacaktır. Ayrıca çerçevede önerilen yöntemler doğrultusunda oluşacak yeni malzemelerin mekanik testlerinin olumlu çıkması sayesinde sektöre benzer özelliklerde fakat çok daha iyi performans sağlayan çevresel etkisi düşük malzemeler kazandırılmış olacaktır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  1. Yılmaz, E. , Arslan, H. , Subaşı, S. , Uğur, L. O. ve Bideci, A ., "Geri Dönüştürülmüş Lastik Atık İkameli Poliüretan Dolgulu Kompozit Panellerin Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi," Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, c. 6, s. 4, ss. 1224-1233, 2018. 2. Yılmaz, E. , Arslan, H. and Bideci, A ., " Environmental Performance Analysis of Insulated Composite Facade Panels Using Life Cycle Assessment (LCA)," Construction and Building Materials, 2018. (Ms. Ref. No.: CONBUILDMAT-D-18-06211/ Under Editor Evaluation) 3. Yılmaz, E., Arslan, H., "Poliüretan ve Taşyünü Dolgulu Kompozit Panellerin Çevresel Performanslarının İrdelenmesi" 9. Ulusal Çatı & Cephe Konferansı, 12-13 Nisan, 2018, İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul, Türkiye.

  Tarih: 


  İmza: