T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2016.01.01.417
2  Projenin Adı :   Melen Havzası İç Sularında ve Ova Kurbağasında (Pelophylax ridibundus) Pestisit Birikimi ve Genotoksik Etkileri
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Elektrik, Elektronik Araştırma Projesi (EEAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Dr.Öğr. Üyesi Pınar SEVİM ELİBOL
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   pinarsevim@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Diğer Samet Gürel
 Uzm. Taner Yoldaş
 Doç.Dr. Uğur Cengiz Erişmiş
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   22.02.2016
  22.02.2018
9  Proje Süresi :   24
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   95.512,45
13  Toplam Harcama :   88.727,10
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   Personel desteği.
16  Projenin Amacı:  Yeryüzündeki insan nüfusunun artmasıyla birlikte, beslenme problemlerinin ortadan kaldırılması ve ekonomik olarak daha fazla gelir elde etmek amaçlarıyla tarım uygulamalarında kullanılan pestisit miktarları da artmıştır. Kullanılan bu pestisitlerin bazıları suda çözünmeyip toprak ve sediment yapısına tutunmakta, bazıları da sularda çözünerek yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında kirliliğe sebep olmaktadırlar. Tüm canlılar doğrudan ve dolaylı olarak bu su kaynaklarıyla etkileşim içerisinde oldukları için bu pestisit kirliliğinden etkilenmektedirler. Düzce İli sınırlarında bulunan Melen havzası içerisindeki akarsuların yoğunluğu ve bölgenin toprak yapısı tarımsal olarak meyve ve sebze yetiştiriciliğinde havzayı ön plana çıkarmaktadır. Bu çalışma kapsamında havza içerisinde yapılan tarımsal faaliyetlerde en çok kullanılan pestisit türleri belirlenmiştir. Yapılan çalışma ile ilk defa bölgede aktif olarak kullanılan pestisitlerin toprak, su ve sediment yapısındaki birikimiyle birlikte, pestisitlerin hem karada hem de suda yaşamını sürdürebilen model organizma ova kurbağasındaki (Pelophylax ridibundus) biyoakümülasyon miktarı ve genotoksik etkisi araştırılmıştır.
17  Projenin Çıktıları:  Elde ettiğimiz bulgularda toksik bileşenlerin artışı ile genotoksisitenin artışı göstermektedir ki sanayi atıkları ve pestisit kalıntıları çevreye ve canlılara zarar vermektedir. Özellikle iç sulara karışan maddeler suda hızlıca çözünerek çok sayıda canlı grubuna ulaşabilmektedir. Bu da tehlikenin boyutlarının daha büyük olabileceği kuşkusunu uyandırmaktadır. Antropojenik etkiler ile çevrenin tahribatına sebep olunmakla birlikte gelecek nesillere bırakılmaması gereken bir miras ortaya çıkmaktadır. Proje kapsamında yapılan gözlem ve değerlendirmeler genetik hasarın, evsel ve sanayi atıkları gibi çevre kirleticilerin yanında tarımsal faaliyetlerde kullanılan zirai kimyasalların çevrede ve canlılarda birikimi sonucu oluşabileceğini göstermiştir.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Projeden elde edilen veriler havzada yapılacak olan daha ileriki ve detaylı çalışmalar için bir temel oluşturmaktadır. Bu proje göstermektedir ki, bölgenin daha detaylı pestisit haritası çıkarılmalı, hangi canlı grupları doğrudan ve dolaylı olarak etkilenmektedir belirlenmeli, pestisitler haricindeki çevre kirleticilerin etkileri ortaya konulmalı, sanayi atıkları ve ağır metal kirliliğinin etkileri de araştırılmalıdır. Böylelikle tehditler ortaya konularak alınması gereken önlemlerin detaylı hazırlıkları yapılabilir. Çevre ve Sağlık alanında ihtisaslaşma Üniversitesi olan üniversitemiz ve Sanayi işbirlikleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Ziraat Odaları, sivil toplum kuruluşları, Valilik ve Belediyeler gibi ilgili birçok kurum ve kuruluşlar ile ortak toplantılar, seminerler ve çalıştaylar düzenlenerek bölgenin çevre ve sağlık sorunları için çözüm önerileri oluşturulmalı ve gerekli adımların atılması sağlanmalıdır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  1. Pınar SEVİM ELİBOL, Tuna DEMİRCİ, Taner YOLDAŞ (2017); Melen Havzası Akarsularının Metal Yükünün İncelenmesi, I. Uluslararası Bilimsel ve Mesleki Çalışmalar Kongresi, BILMES Congress 2. Taner YOLDAS, Tuna DEMİRCİ, Pınar SEVİM ELİBOL, Uğur Cengiz ERİŞMİŞ (2017); Genotoxicity Evaluation of Heavy Metals in Melen Basin Rivers (Duzce,Turkey) on Pelophylax ridibundus (Anura, Ranidae) by Micronucleus Assay, VIII. International Symposium on Ecology and Environmental Problems, ISEEP 2017

  Tarih: 


  İmza: