T.C.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü

Sıra No PROJE SONUÇ RAPORU BİLGİ FORMU
1  Proje No :   2017.05.01.609
2  Projenin Adı :   DÜZCE’DE ÜRETİLEN BALLARIN TIBBİ DEĞERİNİN BELİRLENMESİ İÇİN FİZİKOKİMYASAL VE FENOLİK İÇERİĞİNİN, UÇUCU BİLEŞİKLERİNİN VE ANTİMİKROBİYAL ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI
3  Projenin İlgili Olduğu Alan Adı :   Tarım, Ormancılık Araştırma Projesi (TOAP)
4  Proje Yürütücüsü :   Doç. Dr. Meral KEKEÇOĞLU
5  Proje Yürütücüsü E-posta :   meralkekecoglu@duzce.edu.tr
7  Proje Araştırıcıları :  Dr.Öğr. Üyesi Pınar GÖÇ RASGELE
 Dr.Öğr. Üyesi Serpil Uğraş
 Dr.Öğr. Üyesi Emel ÇALIŞKAN
 
8  Projenin Başlama ve Bitiş Tarihi :   24.10.2017
  24.10.2018
9  Proje Süresi :   12
10  Ek Süre :   0
11  Ek Ödenek :   0,00
12  Projenin Bütçesi :   20.975,00
13  Toplam Harcama :   18.563,68
14  İşbirliği Yapılan Kuruluş :   -
15  İşbirliği Yapılan Kuruluşun Desteği :   -
16  Projenin Amacı:  Düzce Üniversitesi olarak Bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması kapsamında Düzce’de üretilen doğal ürünlerin kalkınma odaklı değerlendirilmesi için bilimsel araştırmalarının yapılması ve böylece katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi önemli hedeflerimizden biridir. Düzce kestane balı Düzce için önemlidir. Tescillendiği takdirde daha da önem kazanacaktır. Bu proje kapsamında Düzce kestane balına coğrafik işaret almak için gerekli bilimsel araştırmalar yapılmıştır. Aynı zamanda diğer iller ile karşılaştırılarak balın trapotik değeri de ortaya konmuştur.
17  Projenin Çıktıları:  Yapılan analizler sonucunda en yüksek fenolik içerik Sakarya bölgesinden örneklenen 23 numaralı kestane balı örneğinde tespit edilmiş (30,363±0,0) gene 23 numaralı örnek içeriğinin fruktoz miktarı 33.85 iken glukoz miktarı 19.63 olarak tespit edilmiştir. Düzce örnekleri arasındaki en yüksek fenolik içerik ise 9 numaralı kestane balında tespit edilmiştir (29,514±0,0) buna rağmen DPPH radikal giderme aktivitesi ile antioksidan özellikleri yönünden karşılaştırıldıklarında IC50 9,578 mg/ml değeri ile Düzce’den örneklenen 20 numaralı örneğin en yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir. Bunların yanısıra 9. örneğin içeriğindeki fruktoz miktarı 34.02 iken glukoz miktarı 15.82 olarak tespit edilmiştir. Proje çıktılarından bir adet sözlü bildiri yapılmıştır. Bir adet SCI yayın hazırlığı da başlamıştır.
18  Proje Çıktılarının Bilime ve Uygulamaya Aktarılması:  Proje kapsamında Düzce kestane balı ile ilgili elde edilen veriler Düzce kestane ballarına coğrafik işaret almak için tescil işlemlerinde kullanılacaktır.
19  Proje Kapsamında Yapılan Yayınlar:  Antimicrobial effect of different types of honey samples collected from Düzce city on staphylococcus aureus

  Tarih: 


  İmza: